Helgryttare


Att bli helgryttare på NRK är en fantastisk chans att utveckla din ridning och uppleva hur det är att ta hand om en häst på fler plan än bara inom lektionsverksamheten.

Detta är en möjlighet för medlemmar som rider på abonnemangsavtal, minst nivå M2. 

Som helgryttare tar du hand om en häst varje eller varannan helg. Det går även att diskutera möjligheten att endast vara helgryttare en helg i månaden, men de som ansöker varje eller varannan helg kommer att ha förtur. Du tar hand om hästen fredag t.o.m. söndag.

Fredagar har hästen vilodag.
Lördagar går det att rida i ridhuset eller på banan.
Söndagar är det uteritt som gäller.

Som helgryttare får du också möjlighet till extra träningar med helgryttaransvariga. Externa tränare tas också in när möjlighet finns, då ges du erbjudande att delta.

Helgryttare ansvarar för att på dina dagar mocka, fylla på spån, fylla höpåsar enligt anvisningar, smörja sadel och träns, samt rida den häst du har hand om.

Du är stallvärdinna någon gång under veckan, samt på lördagar enligt rullande schema. Helgryttare sköter även intag av ridskolehästar och kvällsfodring på fredagar, enligt rullande schema.

Du kan skriva upp dig på andra hästar som kan vara lediga på din helg, såvida de inte hyrs ut eller hästansvarig har meddelat annat.

Helgryttare som rider på lektion betalar 250 kr/månad för varannan helg samt 500 kr/månad för varje helg. Mer specifierad information får du vid en gemensam träff där helgryttare (i målsmans sällskap om du är under 18 år) ska delta och skriftligt godkänna åtagandet. Varje termins hålls det helgryttaruttagningar, där intresserade får delta för att lyssna på vad det innebär att bli helgryttare och matchas med passande häst.

Vid uteritt rider du alltid ut tillsammans med minst en annan helgryttare eller annan ryttare!

Tänk på att meddela vart ni rider!

Skriv upp på tavlan i stallet vilka som rider ut, vart ni rider, när ni rider (start- och stopptid), samt att ta på er och hästarna reflexer, så att ni syns i trafiken!

Uteridning sker mellan bestämda tider i största möjliga mån under dagtid/dagsljus, beroende på årstid.

Är du intresserad av att bli helgryttare? Hör av dig till [email protected]

Stallvärdinnans uppgifter:

  • Vara i stallet 20 minuter före första lektionen börjar, vara tillhands för ridläraren och hjälpa till där det behövs.
  • Ta hand om sjukhästar vid behov. Ex. borsta, leda, longera och linda ben.
  • Se till att det är städat i stallet och sadelkammaren. Allt ska vara på sin plats, tränsen ska vara ihopsnurrade, borstarna ska ligga i hästarnas borstpåsar mm.
  • Kvällsmocka åt ridskolehästarna samt fodra kvällshö och ev. kraftfoder till ridskolehästarna och privata.

Fredagsfodringar:

  • Insläpp av ridskolehästar (vintertid).
  • Se över hästarna så att de ser ut att må bra.
  • Fodring av samtliga hästar i stallet. (Ridskolehästar och privata).
  • Släcka och låsa anläggningen.

Uppdaterad

av